
Linnan sisällä ei saanut ottaa valokuvia, enkä jaksanut ryhtyä salakuvaajaksi, joten siltä osin on tyydyttävä mielikuviin.

Pohtiessani sopivaa nimeä blogille katse osui hyllyllä pölyyntyvään kipsienkeliin. Jos sellainen lentäisi kaltaistensa kanssa tiiviissä parvessa kuten varpuset syksyllä, mitä kuuluisi?
"No one would remember the Good Samaritan if he'd only had good intentions. He had money as well."
Vapaasti käännettynä "Kukaan ei muistaisi laupiasta samarialaista, jos hänellä olisi ollut vain hyviä aikeita. Hänellä oli myös rahaa."Jotenkin niin englantilainen lausunto kuin olla ja saattaa...
Pääsin kyllä puhaltamaan itse, mutta kaikki muut työvaiheet teki ammattilainen kyseltyään ensin minulta, millaisen astian haluan. Sain juuri sellaisen oliiviöljykannun kuin halusin. Huomenna saan kannun ihan omiin käsiini ihailtavaksi.
Kuten kuvasta näkyy, väriäkin aihioon sai. Valittavana oli keltainen ja sininen murskattu lasi, jota pyöräytettiin peltipöydältä metalliputken päässä olevan sulan lasimassan päälle, kun sille oli ensin tehty ns. peukalopuhallus. Erikoinen termi tarkoittaa sitä, että puhaltaja tukkii peukalolla puhaltamiseen käytetyn metalliputken pään, jolloin putkessa oleva ilma lämmetessään laajenee ja työntää pienen ilmamäärän putken toisessa päässä olevan sulan lasimassan sisään.
Aihiota muokattiin puhaltamalla suoraan ylhäältä päin jakkaralla seisten tässä tapauksessa samalla vastapäivään kiertäen. Kun kaulaa oli saatu riittävästi, vietiin aihio uudestaan uuniin, jotta uudelleen lämmitetty kannun säiliöosa saatiin puhallettua kaulaa ohuemmaksi ja suuremmaksi. Viimeinen pystyssä suoritettava vaihe tehtiin märkää lattialla olevaa puupalaa vasten, jotta kannulle saatiin tasainen pohja.
Tässä vaiheessa aihio käännettiin vaaka-asentoon ja sen pohjaan kiinnitettiin sulaa lasia liimana käyttäen toinen metalliputki, kannun kaula katkaistiin ja siihen muokattiin kaatonokka. Sitten kannun kylkeen haettiin uunista lisää lasimassaa, joka sopivan lämpöisenä suli alkuperäisen aihion kanssa yhdeksi kappaleeksi. Paksumpi pää kiinnitettiin ensin, sitten metallisaksilla leikattiin kahva sopivasta kohtaa poikki ja pihdeillä taivutettiin toinen pää kiinni kannuun. Tämän jälkeen kannun pohjaan käsittelyä varten kiinnitetty putki napsautettiin irti kopauttamalla metalliputkea muistaakseni jollain metalliesineellä. Murtumakohtaa sulatettiin hiukan kaasuliekillä. Siitä merkkinä öljypullon pohjassa on peukalonpään kokoinen jälki.
Jälkeenpäin kyselimme lasimestarilta ja apulaiselta, kuinka kauan pitää opiskella, jotta lasia pääsee puhaltamaan. Kolmen vuoden opiskelun jälkeen pääsee kuulemma apulaiseksi, joten lomittajaksi ei voi ihan vielä tällä osaamisella ilmoittautua.
Iskeydyimme jokin aika sitten lasten kanssa katsotun elokuvan jälkeen keskelle varsinaisia markkinoita Tampereen Lielahteen, missä Sportia Pekka järjesti jokasyksyisen myyntirysäyksensä.
Tuli taas todistettua, että inflaatio on purrut euron myötä. Ostin itselleni ulkoilutakin ja -housut ja pidin itseäni onnekkaana, kun ei satasta enempää tarvinnut moisista maksaa.
Pikkupoikana sain Savonlinnan halpakaupasta housut kympillä tai kahdella, eikä kukaan arvannut, etteivät ne olleet merkkikamaa. Tuolloin sentään käytettiin markkoja. No, kalvokankaat oli tosin vasta keksitty ja kalliita ne olivat silloinkin.
Onneksi säät alkavat olla kalvokangaskauppiaille otolliset. Nyt ainoastaan laiskuus pitää miehen sisällä sohvalla lukemassa romaania.